Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2018-12-26 - Cérna - gazdis
 

gazdira talált 2017-05-02
bekerült: 2016-10-09
honnan: 33-as út
faj: kutya
fajta: Yorkshire terrier
ivar: szuka iv.
született: 2016-02-01
szín: acélkék-cser
szőr típus: félhosszú
méret: kicsi
2 kg
leírás: Cérna pontosnak mondható állatorvosi becslés szerint 2016. februárjában született, ivartalanított, chipezett, 3 oltással rendelkező, szívféreg-negatív yorkie kislány.
Előélete rejtély, illetve bizonyos, nála tapasztalható dolgok alapján tudni nem tudható ugyan, de meglehetős bizonyossággal kikövetkeztetető.
Csont soványan találták valahol Szerencs környékén, ahol a világon senki nem ismerte. Nevét soványságáról kapta, hiszen olyan volt, mint egy szál cérna. lábai, nyaka abnormálisan hosszúnak hatottak alultápláltsága miatt, nehéz volt olyan helyet találni rajta, ahol az izomba adható injekcióhoz izom is volt. Ahogy – nagyon lassan – testsúlya rendeződött, testarányai is helyre álltak, elmúlt a „zsiráfnyak”.
Cérna furcsa kis szerzet. Látszik rajta, hogy rengeteg minden kimaradt az életéből: valószínűleg szaporítótól léphetett le (egy szökőbajnok), és hamar elválasztották az anyjától. Noha hiperaktív, amint szobakennelt, boxot lát, azonnal „lesitteli” magát. Ha viszont nincs, vagy épp olyan kedve van, kimászik az isten átka a bukóablakon, leküzdi a 2,20-as tömör fa kerítést is, kipréseli magát az ökölnyi helyen. Hogy elmenjen világot látni. Őt épségben megőrizni, saját magától megvédeni tehát komoly feladat. Kérem, aki atombiztos „bunkerrel”, kerítéssel nem rendelkezik, épp ezért ne is ívjon, hiszen szinte a falon felmászik, mint a gyík.
Az édesanyjától hamar elválaszthatták, ugyanis természetes fékek és a mihez tartás, amit a kutyamama a piciknek megtanít, hozzánk kerülésekor teljes mértékben hiányoztak belőle: nem egyszer arra ébredtem, hogy négy lábbal az arcomon áll, az a magasles, átgyalogol rajta. Ez a kutyáknál tabu. Belelépnek gond nélkül egymás hasába, de az arc (hisz ott egyebek mellett szem és fogak is vannak) szent és sérthetetlen. Ennek megfelelően az alapvető kutyaillemet sem tudta kezdetben, bár azt hamar elsajátította. Az emberekkel szembeni viselkedést: nem.
Egyértelmű, hogy a világon senki, minimálisan sem foglalkozott vele: az, hogy 7-8 hónaposan egy kutya ne értse a tiltást, a NEM szót, azért súlyosan elgondolkodtató: azt is figyelembe véve, hogy tiltást magát tartamilag sem szereti, teljesen látszott rajta, ilyesmivel korábban nem vegzálták őt.
Ezen kívül lop, mint a szarka. Kutyának nem való dolgokat. Kedvencei: szemüvegek, szemcseppek. A leendő gazdi ne csodálkozzon, ha olvasószemüvegét a szobanövények gyökerei közé elásva találja. A szemcseppek üvege meg talán valami komfortos rágóguminak/állkapcafejlesztőnek látszik Cérna világában. Nincs kegyelem nekik kerüljenek akár az embermagas mélyhűtő tetejére is. Levadássza, szétrágja, likvidálja őket.
Ami viszont úgy gondolja, az érdekeivel egybevág – pl. pórázas séta, hisz akkor csavarogni lehet – azonnal megtanulja. Azt ugyanis nehéz elképzelni, hogy a nem szót sem ismerte, de pórázon sétálni tanították volna.
Imádja, ha a figyelem középpontjában áll. Ha látogató van nálunk, akrobatikus adottságai hihetetlenek, bing-bing-bing pattog, mint a labda, mászik a vendégre, a hátára, nyakába, felfut rajta, a vállára ül, mint a boszorkány macskája.
Ezerrel szórja a puszikat – és komolyan is gondolja – és öt percig ez nagyon cuki is, de amikor öt perc után is az ember egy Cérnát töröl ki a szeméből, szájából, fárasztóvá válik.
A jó hír az, hogy ez a látogatóknak szól. Azaz, ha nincs, akinek produkálja magát, nincs produkció. Eddig viszont el kell jutni.
Időnként szerencsére elfárad. Ilyenkor nyugalmazza magát a szennyestartóban, még akkor is, ha az másfél méter magasan van – lenne – biztonságba helyezve, pont előle. Hatalmasakat tud durmolni, feltöltődik és indul ismét a pörgés.
A többi kutyával a viszonya jó, imád játszani, elsősorban bunyózni és kergetőzni velük. Egyértelműen domináns azonban. Igen hamar ráreccsent, pedig még kölyök, arra, aki – szerinte – nem tudja, hol a helye.
Szeret labdázni, focizni, az emberrel játszani, az ember ölébe ülni, és az „Ember” szemében a falkán belül kitüntetett szerephez jutni.
Ezen túl csupa szív, tényleg szeretni való és szerethető kiskutya, akinél a puszi és hizelgés (ha épp nem ellopott és épp szétrág valamit) soha nem fogy el, ám az élet vele nem egyszerű. Hiperaktív és terrier. A biztonsága pedig – védelme, saját magától – csak állandó zsilipeléssel (ajtók, ablakok) és fokozott, folyamatos figyelemmel tartható meg. Ebben csak az idő hoz majd változást.
Keressük egyszerre laza és igen összeszedett, tűrőképes, jó humorú, szerethető, és szeretni képes gazdáját, aki akár biztonságos irodájába is magával viheti, mert azért, hogy unalmában nem szedné-e szét a lakást, egyedül hagyva, nem szavatolok. Nálunk soha nincs egyedül. Nem lenne baj, ha gyerekek nem lennének (nem azért, mintha nem szeretné őket, dehogynem! De tőlük a fokozott odafigyelés, ami nála szükséges, nem várható el.) Idős embernek semmilyen körülmények között nem való, csak többgenerációs család tagjaként.